Najveći procvat Biograd je doživio kao prijestolnica srednjovjekovnih hrvatskih vladara, a godine 1102. u njemu je okrunjen i ugarsko-hrvatski kralj Koloman. Brojni materijalni dokazi burne i bogate povijesti pohranjeni su u nadasve zanimljivom Zavičajnom muzeju. Od drevnih biogradskih zdanja samo je bazilika sv. Ivana iz 9.st. preživjela mletačko rušenje u god. 1125. U obližnjoj Vrani vremenu prkosi srednjovjekovna Templarska gradina i Tursi han. Na obližnjem otoku Pašmanu još stoji 800 god. star benediktinski samostan sv. Kuzme i Damjana, kao i nešto mlađi (14.st.) franjevački samotan sv. Dujma.

     

    Smješten nadomak zadarskoj i splitskoj zračnoj luci, a dobrim cestama primaknut središtu Europe na jedva desetak sati vožnje automobilom ili autobusom, današnji Biograd životnu snagu crpi iz atrakcija okružja koja ga cine primamljivim odredištem tragača za ugodnim odmorom.

    

    Iako Biograd itekako može ugoditi gostima koji najljepše dane žive noću, more i sunce pravi su adut tog bijelog grada. Dugi Pašmanski kanal idealno je mjesto za jedrenje na dasci i svaku drugu rekreaciju na moru ili u njemu. NP Kornati sa 147 otoka i otočića pravi su raj za nautičare do kojeg se najlakše i najbrže dolazi iz suvremenih biogradskih marina Što se tiče rekreacije, Biograd je posljednjih godina izgradio 20 novih teniskih terena, u ponudu uveo brojne druge športske rekreativne sadržaje

    Ukratko rečeno, raznovrsnost turističkih sadržaja pruža posjetiteljima jamstvo da će u ponudi tog grada naći nešto po svome ukusu.